En què es semblen i es diferencien els materials?

En què es semblen i es diferencien els materials?

Teresa Pigrau. Neus Sanmartí.

Els materials poden tenir una aparença similar però ser diversos. Ho reconeixem perquè tenen diferents propietats. Poden tenir el mateix color, però uns es trenquen més fàcilment, es dissolen o no en l’aigua (o amb l’oli), tenen un gust diferent, quan s’escalfen es fonen o es cremen, reaccionen químicament amb d’altres substàncies (aigua, vinagre...) i s’observen canvis de color, deprendiment de gasos..., etc.

Una experiència per treballar semblances i diferències en els materials a infantil la podem trobar explicada a l’article de la Montserrat Pedreira , on les criatures comparen propietats de materials que tots són de color blanc (sal, sucre, guix, midó -Maizena-, bicarbonat de sodi…) i també materials d’aparença terrosa (diferents tipus de sorra, argila, marró del cafè…).

Quan comproven algunes propietats, els alumnes poden deduir de quin material es tracta. En aquest exemple els alumnes dedueixen que un material de color blanc és sucre perquè a l’escalfar-lo observen canvis en el color i l’olor que permeten deduir-ho.