L’Institut Badia del Vallès, per millorar l’expressió escrita dels seus alumnes, va promoure un pla per consensuar amb tot el professorat bases d’orientació i rúbriques de diferents tipologies textuals, a aplicar per tot el professorat del centre.
El procés d’elaboració va ser el següent:
Una comissió va elaborar uns esborranys. Aquests es van discutir en el marc de tots els departaments, per tal de reconèixer si podien ser útils per aplicar-los a l’avaluació de textos de ciències, matemàtiques, socials…, i plantejar esmenes si es creia necessari.
Una vegada consensuats a nivell de centre, cada equip de docents d’un nivell va seleccionar el tipus de text que treballaria a fons a les seves classes (diferents segons els cursos).
Un dels professors (preferiblement, que no fos el de llengua per tal que els alumnes percebessin la seva funció transversal), va compartir i consensuar la rúbrica amb l’alumnat d’un curs. D’ aquesta manera es va re-redactar a partir d’un exemple relacionat amb el tema que s’estava treballant, incorporant les paraules i expressions que utilitzaven els alumnes.
Una vegada consensuada, tot l’alumnat i el professorat del curs la va aplicar a l’anàlisi dels textos elaborats d’aquesta tipologia.
Actualment seria convenient revisar alguns aspectes de les rúbriques dissenyades, ja que el nivell novell, tal com està definit, més bé correspon a un nivell 0.
Descripció (1r ESO)
Rúbrica per a 1r d´ESO
Definició (1r ESO)
Rúbrica per a 1r d´ESO
Narració (2n ESO)
Rúbrica per a 2n d´ESO
Instruccions (2n ESO)
Rúbrica per a 2n d´ESO
Justificació (3r ESO)
Rúbrica per a 3r d´ESO
Argumentació (4t ESO)
Rúbrica per a 4t d´ESO
Per més informació:
- Tomás, C., Gres, N., & Sanmartí, N. (2013). Un proceso de cambio que se extiende. Cuadernos de Pedagogía, 431, 60–63.
- Charo Tomás (2014). Prezi. Tipologies textuals i rúbriques.
- Si voleu consultar el document en format drive el trobareu aquí.