L’estructura i arquitectura volcànica

L’estructura i arquitectura volcànica

Conxita Márquez, Teresa Pigrau i Neus Sanmartí. 

Exploració d'esquemes previs

Al llarg d’aquest apartat treballarem aquestes preguntes: 

  • Com és el volcà? (xemeneies, fissures, cràters, boques, cambra magmàtica….)
  • Quins materials hi ha implicats? (colades de lava, gasos, materials piroclàstics).
  • Què creus que hi trobaries si poguessis fer un forat que anés des de sota del pati de l’escola fins al centre de la Terra?
  • Com es van formar les capes de la Terra? Els materials més densos suren més?

Una idea a treballar

Quines diferències hi ha entre un volcà i una muntanya?

Un idea força estesa entre els infants i els joves és que un volcà és una muntanya perforada per on puja el magma. Observacions com les d’aquests dies a la Palma permeten constatar que és una estructura que es va formant a partir dels materials que surten de l’interior de la Terra a través de les erupcions.

Ens podríem preguntar com seria el naixement d’un volcà. Al començament no hi hauria cap muntanya en forma de con perquè és el magma que hi ha a l’interior de la terra el que  a mesura que va sortint va formant la muntanya en forma més o menys cònica que tots associem a un volcà. D’entre les parts d’un volcà, podem destacar-ne quatre com a les més importants:

Cambra magmàtica: magatzem intern on s’acumula el magma (en el cas del volcà Cumbre Vieja està entre 6 i 8 Km de fondària). La cambra magmàtica és un reservori de magma que prové de parts més profundes  de la Terra.

Xemeneia: també anomenada conducte de sortida. És la fractura a través de la qual surt el magma a l’exterior.

Con volcànic: elevació del terreny formada pels materials emesos del volcà.

Cràter: petita depressió situada al vèrtex del con volcànic amb forma de con invertit. Quan té un gran diàmetre passa a anomenar-se caldera. 

Volcans extints i volcans actius

Els volcans poden tenir formes i mides diferents i cadascun té una activitat volcànica única. Quan un volcà fa molt temps que no entra en erupció (molt temps, en geologia vol dir més de 15.000 anys) es diu que és extint,  la seva cambra magmàtica és buida de magma. Aquest és el cas dels volcans de la Garrotxa. Els volcans de la Palma, en canvi,  estan actius, tenen magma a la seva cambra magmàtica i de tant en tant entren en erupció.

Actualment en el món hi ha 1500 volcans actius i en un dia n’hi poden haver 20 en erupció. Aquesta web actualitza la informació setmanalment 

Quins materials expulsa un volcà quan entra en erupció?

Surten gasos, materials sòlids (roques trencades, “bombes”,  lapilli, cendra, pols) i lava (roca fosa).

I aquí de nou hi ha moltes diferències entre els volcans. No totes les erupcions volcàniques són igual de violentes, i el que ho determina és la composició del magma, la seva temperatura i la quantitat de gasos dissolts.

Les laves més fluïdes, com és el cas de La Palma,  donen lloc a colades de lava. Són fluxos continus de material rocós fos que s’escolen per les zones més deprimides, fent un recorregut semblant al d’un riu, i poden arribar a recórrer grans distàncies.

L'estructura de la Terra

Una activitat que pot ajudar a reflexionar sobre l’estructura de la Terra és lectura de l’àlbum il·lustrat de  BARNETT, M. (2014): En Jan i en Pep fan un forat. Barcelona. Joventut.

També caldrà portar a classe i observar diferents mostres de materials expulsats pels volcans.

En aquest article Badillo, E., Márquez, C., Couso, D., Martínez, N. (2018). Llegint un àlbum il·lustrat per expressar el model Terra. Guix 460, 32-37 es fa una reflexió sobre les idees que poden emergir del model Terra a partir de la lectura del conte. Cliqueu sobre la imatge per més informació. 

Com es van formar les capes de la Terra? Els materials més densos suren més o menys?

Clica sobre la imatge per llegir idees per treballar, idees per revisar i exemples d’activitats relacionades amb l’estructura de la Terra

  • Què creus que hi trobaries si poguessis fer un forat que anés des de sota del pati de l’escola fins al centre de la Terra?
  • Com es van formar les capes de la Terra?
  • Els materials més densos suren més o menys?