Els éssers vius deixen anar residus al medi

Els éssers vius deixen anar residus al medi

Montse Cabello, Mariona Domènech, Anna Marbà, Teresa Pigrau i Neus Sanmartí.
Idees per treballar

Les idees bàsiques per treballar

Idees per revisar i construir

Les idees habituals de l'alumnat per revisar

"Bones" preguntes

Que ajudin a la construcció d'aquestes idees

Idees per treballar

L’excreció és el procés que porta a l’eliminació de materials del medi intern que no s’utilitzen o són residus (productes de la respiració cel·lular, del metabolisme cel·lular etc.). Aquests residus es transporten des de les cèl·lules fins a l’exterior de l’organisme, en els mamífers gràcies bàsicament a dos aparells: l’excretor i el respiratori (tot i que també s’expulsen residus a través d’altres mecanismes com, per exemple, ho són la producció de suor, llàgrimes, mocs…).

Idees per revisar i construir
Font: Catedu.es

En el cas dels éssers humans (i d’altres animals), una dificultat important és reconèixer que el procés i recorregut és el mateix per aliments sòlids i líquids fins el colon, on  l’aigua passa a la sang i d’allà als ronyons. Unes preguntes poden ser: “Com i on es separa la femta de l’orina?” Com és que si bevem llet no ens surt blanc el pipi?”, “Com és que suem?” Per què la suor fa mala olor? Com és que les llàgrimes són salades?

"Bones preguntes" i activitats
Pesaran l'equivalent del que han ingerit?

És interessant promoure, a partir de fer petites investigacions, que els mateixos alumnes generin preguntes. Per exemple, pesen cada dos o tres dies els cucs de seda, el menjar que els hi posen, la caca que fan i les restes de menjar. Els infants es sorprenen quan comproven que l’augment de pes dels cucs és menor que el de les fulles que han menjat.

Font: T. Calveras. Esc. Heura.

Font: T. Calveras. Esc. Heura.

Com és la nostra ombra (o la d'altres objectes) a cada moment del dia, i on és el Sol?

Font: T. Calveras. Esc. Heura. Els nens i nenes mesuren els canvis en pes dels cucs de seda, del menjar que els hi donen i dels residus. Es pregunten: “Com és que no tot el que mengen comporta un augment de pes?”