Com es poden predir les erupcions volcàniques?

Com es poden predir les erupcions volcàniques?

Conxita Márquez, Teresa Pigrau i Neus Sanmartí.

 

Els senyals precursors de les erupcions són l’inflament del terreny i els moviments sísmics. El monitoratge de les erupcions volcàniques permet predir les erupcions dels volcans i gestionar la situació d’emergència volcànica. 

Un tema cabdal en la mitigació dels riscos és l’ocupació i l’ús del territori exposat al risc. En el cas de les inundacions és molt clar que no es pot urbanitzar a les zones inundables i aquest principi també s’ha d’aplicar a les zones amb important risc d’erupció volcànica. Veient que es pot predir l’erupció i es pot saber per on avançaran les colades caldrà recordar en el futur no ocupar les zones exposades a un alt risc d’erupció volcànica. 

Les cendres volcàniques i els gasos que expulsen els volcans poden tenir impacte en la salut de les persones, per això es recomana l’ús d’ulleres, mascareta i en moments determinats quedar-se a les cases. La pols volcànica també és una amenaça pels avions, el seu poder abrasiu pot fer malbé els motors.  En el cas de La Palma l’emissió de cendres del volcà també ha afectat a l’observació astronòmica.  A l’observatori del Roque de los Muchachos  hi ha nombrosos telescopis que han parat la seva activitat per preservar les lents i miralls. 

A les illes volcàniques actives (com la de La Palma) la societat ha après a conviure amb el risc volcànic amatent als seus signes de dinamisme. Les autoritats prioritzen evitar pèrdues personals i assumeixen certa inevitabilitat de pèrdues materials, compensables. 

Tot i així els volcans també provoquen efectes beneficiosos, com pot ser que la terra on hagi caigut la cendra guanyarà en fertilitat degut a les sals minerals que aporta. I també el terreny absorbeix més l’aigua i la drena. 

Cliqueu sobre la imatge de la dreta per veure el vídeo i llegir la notícia.