Erupcions volcàniques. Contextualització i exploració d’idees prèvies

Erupcions volcàniques. Contextualització i exploració d’idees prèvies

Conxita Márquez, Teresa Pigrau i Neus Sanmartí. 

 

Contextualització
Llegim notícies, conversem, mirem vídeos
Diari Vilaweb

Els volcans donen lloc a canvis sobtats en el paisatge. Al llarg de la història, l’origen dels volcans s’ha explicat amb diferents teories que habitualment coincideixen amb explicacions que donen els infants. La visió científica actual no és intuïtiva i, per tant, requereix plantejar tot un procés de reconstrucció de les idees prèvies.  Es pot contextualitzar el fenomen a partir de la lectura de notícies o vídeos. Treballar la notícia del dia a l’aula  permetrà plantejar-nos preguntes i mobilitzar les idees inicials.

Una experiència

A l’escola d’Es Molinar (Palma de Mallorca), la mestra de 4t, Gabriela Spano, ha contextualitzat el projecte amb la lectura d’una notícia. Cliqueu aquí per saber-ne més. 

Exploració d'idees prèvies

Preguntes que ens podem planejar a partir de les imatges d’una erupció volcànica. 

D'on poden venir els productes que expulsa?

Fes un dibuix d’un volcà tal com l’imagines i indica en el dibuix d’on poden venir els productes que expulsa (gas, lava, roques i cendres de diferents mides)?.

Com era abans el territori, com és ara, com serà?

En algun lloc del món entra en erupció un volcà que no existia. Dibuixa com t’imagines com era el territori, com és ara, i com será d’aquí molts anys.

Imatge: Esther González. Ins. Ca n’Oriac de Sabadell. 1r d’ESO. Exemples de 4 alumnes. Part superior: Com era abans el volcà? Part inferior: Com és ara?.

Després d'un temps, l'erupció s'aturará. Com ho expliques?

Després d’un temps (algunes setmanes o mesos) l’erupció d’un volcà s’aturarà. Com ho expliques?

Contrastem les idees inicials i finals (full de treball descarregable)

L’activitat “Com és, com s’origina i com canvia un volcà? pot ser útil per, al final del treball, comprovar com han canviat les idees inicials.

Per què un volcà apagat por tornar entrar en erupció?

Els volcans que s’apaguen d’aquí uns anys poden tornar a entrar en erupció. Què creus que fa que això passi?

Compartim experiències

També pot ser interessant plantejar:  Quines experiències tens relacionades amb els volcans? Especialment amb els més petits: N'heu vist en algun viatge?. Coneixeu algú que n'hagi vist?.  Has llegit algun llibre sobre volcans? Has vist vídeos, notícies, fotos?.  Què saps sobre els volcans?.

Imatge: Escola Tecnos. P5.

Organitzem les preguntes en un primer guió

S’ofereix un exemple (el KPSI) per avaluar els esquemes previs (formulats en forma de preguntes)  relacionats amb el procés de modelització.

Cliqueu sobre la imatge per descarregar-lo. 

El KPSI, si les preguntes estan ben escollides, serveix per a compartir els objectius d’aprenentatge i per activar i revisar les idees que ja es coneixen. Per tant, una vegada els aprenents s’han autoavaluat, és important compartir oralment les diferents percepcions.

Productes

Cliqueu sobre l’icona esquerra si us interessa veure tres experiències de productes relacionats amb l’estudi de l’activitat volcànica. Els deixem aquí perquè des del principi l’equip docent ha de preveure com serà el final del procés.