Com s’explica que hi hagi volcans a zones intraplaques?

Com s’explica que hi hagi volcans a zones intraplaques?

Conxita Márquez, Teresa Pigrau i Neus Sanmartí. 

 

Servicio de Información y Noticias Científicas (SINC)

Francisco Anguita a l’article Vivir sobre un volcán  respon així a aquesta pregunta: 

La resposta a aquestes pregunta no és senzilla, perquè l’origen de l’arxipèlag canari és un debat inacabat. Per a alguns científics, les Canàries són la punta de l’iceberg d’un gran plomall de roca calenta que puja de les profunditats del planeta, i que en aquest moment arriba a la superfície a la zona occidental de l’arxipèlag, sota d’El Ferro i La Palma. Però aquesta idea deixa sense explicar el vulcanisme històric de les Canàries centrals (Tenerife) i orientals (Lanzarote). 

Una altra escola proposa, per contra, que les Canàries estan situades sobre fractures (com si en conjunt fossin un enorme edifici fisural) i que el magma sorgeix en les zones en què les fractures es distenen, rebaixant la pressió en profunditat. Aquesta teoria enllaça les illes amb les falles i volcans del nord d’Àfrica, però tampoc és una teoria perfecta: no explica, per exemple, per què hi ha illes, com la Gomera, inactives des de fa milions d’anys.

Sigui quin sigui l’origen de l’arxipèlag, el que és indiscutible és que sota l’edifici de Cumbre Vieja hi ha instal·lada una càmera magmàtica nodrida des d’un dipòsit magmàtic profund. Hem imaginar aquesta càmera com una barreja turbulenta de magma i de roca parcialment fosa. Les seves parts més altes contenen molts gasos, i per tant són les menys denses i amb major tendència a l’ascens. Fa unes setmanes, aquests gasos van trobar una fractura en bon estat i es van introduir forçadament per ella, trencant la roca i arrossegant rere seu a la resta dels materials de la càmera. 

Per llegir el text sencer cliqueu aquí: Anguita, Francisco, Vivir sobre un volcán, publicat el 24/09/2021 a la revista digital SiNC (Servicio de Información y Noticias Científicas) de l’Agència de Notícies Científiques  de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia. 

Com es forma un arxipèlag volcànic?
Pere Renom exposa com es forma un arxipèlag volcànic. TV3. Tot es mou.

En aquest vídeo emès el passat 13/10/2021 a TV3, hi trobem una explicació del divulgador científic Pere Renom que aporta llum al debat anterior.  Cliqueu aquí per veure’l.