Neus Sanmartí i Teresa Pigrau
Font: Escola Joan Salvat Papasseit, Sta. Coloma Gramenet (Barcelona)
En aquest exemple els alumnes, des de 1r a 6è de Primària, s’autoavaluen a partir d’un procés que té lloc en diferents fases:
En primer lloc, depenent dels cicles, els alumnes discuteixen en petit grup «com sé que he après (o soc més competent)» en cadascun dels àmbits o camps del coneixement treballats. Els criteris que verbalitzen aporten molta informació del que consideren que és aprendre en relació amb aquell àmbit —dels objectius. Per exemple, els alumnes expliciten afirmacions com ara:
– Ara escric les frases més ordenades. (Cicle Inicial)
– Soc més àgil i em canso menys. (Cicle Mitjà)
– He millorat la meva lectura, perquè ara els companys s’interessen més quan llegeixo i no es distreuen tant. (Cicle Mitjà)
– No m’equivoco tant com abans quan faig les operacions. (Cicle Superior)
També es pot constatar que els aprenentatges en l’àmbit de Coneixement del Medi els redueixen a: «Conec més vocabulari» i no fan cap referència a fer-se preguntes ni a explicar fets que han observat o per què és important actuar de manera responsable en l’entorn. Aquesta dada pot ajudar a l’autoavaluació dels mestres sobre com s’està treballant aquesta competència i prendre decisions sobre canvis que caldria introduir.
En segon lloc, a partir de les propostes dels nens i nenes, s’escullen les frases més significatives de cada àmbit o competència i es construeix una taula, en funció de la qual s’autoavaluen. Al final inclouen altres reflexions en un apartat titulat «Més coses que vull explicar». És interessant comprovar que fan referència a allò que els agrada del que estan fent a l’escola («M’agrada molt el projecte que estem fent, és molt interessant») i als seus propòsits per al nou trimestre («Veuràs com treballaré més i intentaré fer menys tonteries…»).
Posteriorment els docents escriuen el seu comentari a l’apartat «Observacions dels mestres (què li recomanem per millorar)», on fan referència al seu grau d’acord amb l’autoavaluació de l’alumne i li fan propostes per avançar.
Finalment, es demana a les famílies que facin les valoracions i comentaris que creguin oportuns. Se’ls diu: «Seieu una estona amb els vostres fills i filles i deixeu que us expliquin aquest informe realitzat per ells, que mostra què han après i com ho han fet. És important que vegin que us interessen les seves coses, per molt diferents que siguin les vostres motivacions. El fet de realitzar aquesta activitat junts pot influir positivament en el seu rendiment escolar, ja que se sentiran més valorats i reforçats. Escriviu les reflexions que hàgiu fet conjuntament i retorneu el document a la mestra. Gràcies per ajudar-nos a millorar».