Com podem obtenir cristalls de sal comuna (NaCl)? Com m’imagino que es van formant?

Com podem obtenir cristalls de sal comuna (NaCl)? Com m’imagino que es van formant?

Teresa Pigrau. Neus Sanmartí.
Clica sobre la imatge per consultar la font.

Els cristalls de sal comuna s’obtenen per un procediment diferent del seguit per obtenir els de sulfat de coure. La raó és que la quantitat de sal que es pot dissoldre en una determinada quantitat d’aigua no varia amb la temperatura i, per tant, al refredar la dissolució no hi ha un excés de partícules que precipitin. Per obtenir cristalls de sal, ens cal fer una dissolució saturada i evaporar l’aigua en la que s’ha dissolt (posant la dissolució al Sol o damunt d’un radiador). Si volem obtenir cristalls grans, ens cal que l’evaporació sigui lenta, per donar temps a que les partícules s’uneixin entre elles.

Clicar aquí per saber-ne més sobre COM SEPARAR MESCLES?

Salines de Gerri de la Sal (Pallars Sobirà)
Salines de la Trinitat (Delta de l’Ebre)

La sal que utilitzem a la cuina s’obté a partir d’evaporar l’aigua en salines. Es parteix d’aigua del mar o de rius que contenen gran quantitat de sals (no només de sal comuna).

Font imatge: RolScience

Les estalactites i les estalagmites també es formen per l’evaporació molt, molt lenta, d’aigües que contenen carbonat de calci -de fet, contenen bicarbonat de calci, i quan es va evaporant l’aigua també es va desprenent diòxid de carboni i així es forma el carbonat de calci-. Aquest és el que cristal·litza i dona lloc a columnes (unes creixen des del sostre i les altres des del terra), amb formes molt diverses, perquè es van unint noves partícules de carbonat de calci a les que ja hi ha. Com també hi ha impureses, sovint les formacions no són de color blanc i poden tenir colors diversos, generalment taronja perquè contenen ferro.

Simulació. Escola Antoni Gaudí. Cicle superior.

Es pot fer una simulació del procés de formació a partir de l’experiment descrit a l’enllaç de la imatge.