Quins materials expulsa un volcà quan entra en erupció?

Quins materials expulsa un volcà quan entra en erupció?

Conxita Márquez, Teresa Pigrau i Neus Sanmartí. 

En el moment de l’erupció surten gasos, materials sòlids i colades de lava. Per tant, el magma i la lava no són el mateix. El magma existeix sota la superfície de la Terra i la lava és roca fosa que ha arribat a la superfície. La lava es produeix a partir del magma però ha perdut els materials que s’escapen en forma de gasos (vapor d’aigua, diòxid de carboni i diòxid de sofre) i alguns materials sòlids.

Gasos

Els gasos més abundants són el vapor d'aigua i el CO2. Un altre gas força comú és el diòxid de sofre, que es reconeix fàcilment per la seva olor aspre i irritant que provoca molèsties a la pell i al nas o els ulls.

Materials líquids

Els materials en estat líquid s’anomenen lava. Quan surt a l’exterior la lava vessa en forma de colades volcàniques, que s’acumulen i formen el con volcànic. La velocitat d’una colada de lava tendeix a alentir-se progressivament a mesura que el magma es va refredant i solidificant i finalment dóna lloc a una roca volcànica.

A un volcà no hi crema res, perquè no hi ha res combustible. La lava és un mineral del tipus de silicats, que no pot cremar. Quan és molt calenta, naturalment que ens cremariem si la toquéssim, però això és un altre sentit del terme cremar. La flama del gas crema perquè el gas es crema però la lava crema tot i que la lava no es crema.
Materials sòlids

Els materials sòlids s'anomenen piroclastos (del grec clasto i piros: pedra de foc) es classifiquen segons la seva mida en bombes, lapil·lis o gredes i cendres volcàniques.

La cendra volcànica en suspensió deteriora la qualitat de l’aire perquè augmenta considerablement la concentració de partícules molt petites i afecten a les vies respiratòries, la visibilitat, el trànsit aeri... A més quan cauen afecten propietats particulars, infraestructures, vegetació...

Imatges: Emilio Morenatti. Cliqueu per veure més informació.

L’emissió de lava, gasos i materials piroclàstics pel cràter d’un volcà s’anomena erupció volcànica.

Cliqueu aquí per saber-ne més: Del magma a la lava. 

Idees dels alumnes sobre els materials que expulsa un volcà
Un volcà expulsa foc?

Sovint els infants diuen que un volcà també expulsa ‘foc’. Caldrà passar de la idea alternativa que el magma és un material que es crema fàcilment, a reconèixer que són roques foses que es troben a l’interior de la terra i surten a l’exterior. El color vermell no es deu a que ‘cremin’, sinó a les altes temperatures que donen lloc a que es vegin incandescents. Es pot fer l’analogia amb el que observem quan escalfem molt el ferro.

En aquest sentit, cal que l’alumne posi en dubte la idea que un material dins de la Terra es pugui cremar, donat que és molt difícil que hi hagi oxigen perquè es pugui produir aquesta combustió. Aquesta idea, que també va ser compartida per científics abans del segle XIX, es va començar a posar en dubte quan en el camp de la química es va comprovar que perquè hi hagi una combustió es necessita oxigen.

(Dibuix d’un alumne de l’IES l’Estatut de Rubí).

Què surt d'un volcà?

Els infants  de 4tP (Sandra Guerrero, Col·legi ‘Les Neus’, Santa Coloma de Gramenet) a la pregunta “Què surt d'un volcà?”, identifiquen els tres tipus de materials. Parlen de:  

  

“Un volcà quan explota té una matèria que es diu cendra que s’escampa i és dolent per respirar". 

"Els volcans tiren lava".  

"El volcà tira unes pedres de lava que fa que les cases es fonguin".  

"Si olores el gas de la lava tindràs molta tos.”

D'on poden venir els materials que expulsa el volcà?

Els alumnes de 6è han representat la pregunta per mitjà de dibuixos. Mar Requena, Esc. Itaca. Vilanova i la Geltrú.

Cal passar de la idea que el magma és un material que està en un dipòsit localitzat al centre de la Terra i que es va omplint degut a una combustió interna de materials diversos -idea que expressen habitualment els alumnes-, a la de que es forma en llocs concrets no lluny de la superfície de la Terra, on hi ha unes condicions que promouen canvis en la temperatura i la pressió, i que són els que comporten que les roques es fonguin.

Activitats que poden ajudar a repensar com és la Terra per dins (veure a sota)

Com es van formar les capes de la Terra? Els materials més densos suren més o menys?. Clica sobre la imatge per llegir idees per treballar, idees per revisar i exemples d’activitats relacionades amb l’estructura de la Terra

  • Què creus que hi trobaries si poguessis fer un forat que anés des de sota del pati de l’escola fins al centre de la Terra?
  • Com es van formar les capes de la Terra?
  • Els materials més densos suren més o menys?
Com podem saber on hi ha ara volcans actius?

Els volcans poden tenir formes i mides diferents i cadascun té una activitat volcànica única. Quan un volcà fa molt temps que no entra en erupció (molt temps, en geologia vol dir més de 15.000 anys) es diu que és extint,  la seva cambra magmàtica és buida de magma. Aquest és el cas dels volcans de la Garrotxa. Els volcans de la Palma, en canvi,  estan actius, tenen magma a la seva cambra magmàtica i de tant en tant entren en erupció.

Actualment en el món hi ha 1500 volcans actius i en un dia n’hi poden haver 20 en erupció. Aquesta web actualitza la informació setmanalment