Podem trencar (esmicolar) l’aigua, l’aire, una galeta, un metall, un cabell…?

Podem trencar (esmicolar) l’aigua, l’aire, una galeta, un metall, un cabell…?

Teresa Pigrau, Neus Sanmartí. 
Quin podria ser el tros de galeta més petit que podríem aconseguir?

Els infants, des de ben petits, tenen l’experiència de trencar (esmicolar, separar…), en parts molt petites, objectes sòlids. Pensen en una galeta i poden comprovar com d’un tros en poden fer d’altres més petits, i d’un d’aquests trossos encara en poden fer molts més. El repte que els plantejarem és fer servir la imaginació i pensar quin podria ser el tros de galeta més petit que podrien aconseguir, i arribar a concloure que seria tan petit que no el podríem veure.

Font: Victòria Carbó. Escola Coves d’en Cimany. 1r
Es pot trencar igual la fusta? i el ferro?

També es pot pensar en trencar la fusta (i obtenir serradures i, fins i tot, pols). Més difícil és imaginar el ferro format per petites parts. Tot i així, podem obtenir llimadures de ferro o ferro en pols i fer-nos preguntes similars a les plantejades amb la galeta. I en conseqüència, començar a imaginar que en el cas del ferro, com costa trencar-lo, les parts han d’estar fortament unides.

Pots imaginar l'aigua formada per parts molt petites?

En el cas dels líquids, per exemple l’aigua, quan plantegem a l’alumnat si també la podem imaginar formada per parts molt petites tot i que la veiem contínua, a vegades proposen trencar-la en petites gotes i en impulsar amb la boca un glop d’aigua. El repte torna a ser plantejar que els infants s’imaginin fins com de petites poden ser les parts d’aigua.

Font: Escola Coves d’en Cimany, CI
Els alumnes es representen les parts dins d’una gota d’aigua, unes grans formades per moltes parts i unes més petites. Font: Andres Acher 2nP
Com és que l'aigua travessa un paper de filtre?

Una pregunta que promou que els infants pensin en que l’aigua ha d’estar formada per partícules molt petites és la de: “Com és que l’aigua travessa un paper de filtre?” i observar amb un microscopi o imaginar que el paper té uns forats molt petits per tal que les parts d’aigua puguin passar a través d’ells.  

Què passarà si posem una petita gota d'oli damunt d'un paper de filtre?

Una altra experiència consisteix en posar una petita gota d’oli damunt d’un paper de filtre i observar que pot arribar a ocupar una superfície força gran, fet que es pot explicar si imaginem que les partícules d’oli s’expandeixen sobre la superfície del paper (que no vol dir que es facin més grans).

Qui passarà si posem una gota de colorant a l'aigua i l'anem diluint?

I encara una altra experiència pot ser la de posar una gota de colorant a l’aigua, i anar-la diluint tot comprovant que es percep el color cada vegada menys intens, és a dir, que les partícules de la gota s’han anat separant, i que tot i disminuir-ne la quantitat, es pot reconèixer que n’hi ha. 

Com podem trencar l'aire?

I pel que fa a l’aire (o els gasos en general) la pregunta és “com podem ‘trencar l’aire?” Sovint els mateixos infants fan propostes i una d’habitual és la de fer-ho utilitzant un globus. 

Font: Victòria Carbó. Escola Coves d’en Cimany, CI; David Vilalta. Escola Dovella, CM
Com és que notem l'olor d'una petita gota de perfum des de molt lluny?

També amb la boca podem expulsar petits glops d’aire, o plantejar com és que notem l’olor d’una petita gota de perfum des de molt lluny. 

Alumnes intentant trobar d’on prové l’olor que perceben (Teresa Pigrau, Escola Coves d’en Cimany, CS)