I els gasos?

I els gasos?

Conxita Márquez, Teresa Pigrau i Neus Sanmartí.
Foto: Volcà de La Palma. Kike Rincón. 

 

Els magmes contenen quantitats variables de gasos dissolts que es mantenen a la roca fosa, de la mateixa manera que es conserva el diòxid de carboni a les begudes gasoses. I com en el cas de les begudes, quan les destapem, reduint la pressió, els gasos es comencen a escapar. Aquests gasos quan troben una fractura s’introdueixen forçadament per ella, trencant la roca i arrossegant rere seu a la resta del magma.  

Dibuix d’un nen sobre l’experiència de la botella d’aigua amb gas i bikarbonat sòdic (a), comparat amb l’erupció del volcà

Per tal de discutir el paper dels gasos com materials que empenyen i fan pujar el magma dels volcans es pot fer l’experiència amb aigua amb gas freda i bicarbonat sòdic. S’afegeix una culleradeta de bicarbonat a l’aigua amb gas, es sacseja l’ampolla i s’obre.  Aquesta simulació permet observar el paper del gas en la pujada de l’aigua i per analogia amb el magma del volcà, tot i que en el cas dels volcans, els gasos no són el resultat d’aquesta reacció química, sinó que ja formen part del magma inicial. 

L’experiència i els dibuixos són de: Onida M., Segalini L (2006) Investigación didáctica en la escuela primaria: una experiència sobre los fenómenos volcánicos. Enseñanza de las Ciencias de la Tierra, 14 (3), 247-258.