Com netejar l’aigua?

Com netejar l’aigua?

Teresa Pigrau. Neus Sanmartí. 

L’aigua que arriba a les cases necessita ser potabilitzada. Per aconseguir-ho, a les plantes potabilitzadores es fa passar l’aigua per un seguit d’operacions, tant per netejar-la eliminant substàncies que l’embruten (formen una mescla) i microorganismes que poden ser perjudicials per a la salut.

A l’aula es pot reproduir el procés. Primer embrutarem l’aigua afegint-hi sorres, restes de plantes, gotes de tinta i d’oli… i construirem una depuradora casolana amb una ampolla de plàstic, on hi afegirem sorra, grava, carbó actiu, cotó fluix i alúmina (veure dibuix). A continuació dissoldrem en l’aigua bruta una cullerada d’alúmina i mantindrem aquesta mescla durant uns 10 minuts. Després la filtrarem, ben a poc a poc.

Finalment ens podem preguntar si l’aigua filtrada seria potable i reconèixer que hi poden quedar microorganismes. Per eliminar-los caldrà afegir unes gotes de lleixiu. 

En aquest experiment s’han aplicat diferents mètodes:

Floculació

Procés químic que té lloc quan afegim alúmina, substància que possibilita que partícules molt petites barrejades amb l’aigua s’uneixin entre elles formant flòculs (per tant, partícules més grans que seran atrapades en el moment de filtrar).

Filtració

Procés físic per separar les partícules de substàncies sòlides (també els flòculs) barrejades amb l’aigua.

Tractament amb carbó actiu

Procés físic-químic per separar algunes substàncies que conté l’aigua (especialment les que són acolorides o oloroses). El carbó actiu és molt porós i absorbeix (atreu) les partícules que es filtren a través d’ell, que queden atrapades als seus forats.

Desinfecció

Procés biològic per eliminar gèrmens que hi poden haver a l’aigua filtrada. A les plantes potabilitzadores s’utilitza clor o ozó amb aquesta mateixa finalitat.

Altres preguntes que es poden plantejar, a més de les relacionades amb els diferents mètodes que s’apliquen per potabilitzar l’aigua, poden ser:

Amb aquest procediment, s’eliminen totes les substàncies que estaven mesclades amb l’aigua? Per què?

En quins casos l’aigua que conté substàncies dissoltes és potable i en quins no ho és?

Com és que no es recomana beure aigua de fusió de la neu o de rius a alta muntanya?, Com és que hi ha fonts en les que l’aigua és potable i a d’altres no potable?