Com és que podem comprimir l’aire i no l’aigua ni un mineral?

Com és que podem comprimir l’aire i no l’aigua ni un mineral?

Teresa Pigrau, Neus Sanmartí. 

Les partícules que formen l’aire, atès que és un gas, estan molt separades entre elles i aquest fet explica per què podem comprimir-lo, és a dir, disminuir el volum que ocupa aplicant una força.

Per observar el fenomen és idoni experimentar amb xeringues i imaginar què passa amb les partícules quan premem l’èmbol de la xeringa sense tapar el forat de sortida o tapant-lo, en connectem dues, etc.  

Explicacions de l’alumnat. Font: Escola Dovella, David Vilalta, 3r P

També podem repetir les accions omplint la xeringa amb aigua (o un líquid) i observar les diferències, explicant-les pensant en com es distribueixen les partícules en cada cas.

Clica a la imatge per saber-ne més: Experimentem la matèria. Experiment 7. Petits talents científics. Fundació catalana per a la recerca i la innovació. Font imatge: adaptada a partir de xtec.cat.

Com és que els gasos es dilaten molt més que els líquids i els sòlids?

D’altres preguntes que es poden respondre fent processos similars són les que tenen a veure amb altres propietats de les substàcies. Per exemple, amb la de la dilatació: Com és que els gasos es dilaten (augmenten el seu volum quan s'escalfen) molt més que els líquis i els sòlids?

Per donar-hi resposta podem observar fenòmens ben diversos. Cal tenir present que l’alumnat tendeix a explicar-los pensant que les partícules de les substàncies, quan s'escalfen, augmenten el seu volum i cal ajudar-los a pensar que no canvien de grandària sinó que com augmenta la velocitat a les que es mouen, se separen més i més.

Imatges: Experiments per comprovar la dilatació de sòlids, líquids i gasos. Font: Xtec

En la vida quotidiana trobem molts instruments i fets que es relacionen amb aquest fenomen i els podem explicar pensant en la dilatació dels materials. Per exemple, en el cas del sòlids, la funció de les juntes de dilatació d’un pont, o com introduir un anell que no cap a un dit, o en el cas dels líquids, el funcionament d’un termòmetre. I pel que fa als gasos, l’enlairament d’un globus

Fonts imatges: Ingolfson, Viquipèdia, Xtec