
A partir de les observacions fetes i de la conversa a l’aula:
- Cada alumne planifica la seva pròpia Base d’Orientació (B.O.): què he de pensar i preveure quan prepari la introducció d’una exposició oral (figura 2).
- Després les compararem i avaluarem quines de les idees recollides ens agraden i també la forma d’explicitar-les, tenint en compte, a més, propostes que el docent pot suggerir al grup.
- Després cadascú refà la seva B.O. inicial i la recull en un lloc on la pugui trobar sempre que la necessiti (llibreta o carpeta d’aprenentatge, carpeta a l’ordinador…).
- El docent revisa les diferents produccions i, si cal, en fa un retorn. Per tant, hem avaluat-regulat la planificació i l’anticipació de les accions necessàries per preparar la introducció d’una exposició oral.
- Compartirem els criteris d’avaluació que ens han de permetre decidir la qualitat amb la qual apliquem la planificació feta.
Base d’Orientació
Contingut: es presenta el tema i l’objectiu de l’exposició, i es justifica per què és important i pot ser d’interès per al públic.
Estratègies explicatives:
S’escull alguna pregunta, anècdota o citació per captar l’atenció del públic i despertar interès.
Estratègies de control emocional:
S’apliquen per superar la vergonya, la por i la inseguretat com, per exemple, respirar a fons abans de començar, memoritzar la primera frase, somriure, mirar el públic, assajar prèviament…
Temps:
Es dedica més o menys un 10% del temps de l’exposició a la introducció.
Base d'orientació per a 3 i 4 anys
Base d'orientació de la competència comunicativa.
Base d'orientació per a 5 i 6 anys.
Base d'orientació de la competència comunicativa.
Base d'orientació per a 6 i 7 anys
Base d'orientació de la competència comunicativa.
Vull descarregar l'article en pdf correspondent a aquest apartat
Sanmartí i Puig, Neus (febrer 2020): Avaluem per aprendre a fer exposicions orals. Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació.